İçeriğe geç

Rasat Gözlemci Nedir

RASAT görevi nedir?

Pankromatik bantta 7,5 m, kırmızı, mavi ve yeşil bantlarda ise 15 m. Yer tarama mesafesine sahip uydu; haritacılık, afet izleme, kirlilik ve çevre izleme, şehir planlama ve planlama amaçlarıyla kullanılmaktadır.

RASAT uyduları ne işe yarar?

Dünya gözlem uydusu RASAT / ana amaç

Rasatın özelliği nedir?

Yeni modülleri geliştirilen RASAT, Türkiye’de tasarlanıp üretilen ilk Dünya gözlem uydusudur. Görevini başarıyla sürdüren RASAT uydusu, 700 km yükseklikte güneşle senkronize dairesel bir yörüngededir. 7,5 m siyah beyaz ve 15 m multispektral uzaysal çözünürlüğe sahip bir itme kamerasına sahiptir.

RASAT ne amaçla kullanılmaktadır?

Türkiye’de geliştirilip üretilen ilk Dünya gözlem uydusu olan Rasat, 17 Ağustos 2011 tarihinde Rusya’dan fırlatıldı. Dünyanın her yerinden kısıtlama olmaksızın görüntü alabilen Rasat, bu görüntüleri TÜBİTAK Uzay’daki yer istasyonuna iletiyor.

RASAT gözlem uydusu mudur?

TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (UZAY) tarafından geliştirilen ilk Dünya gözlem uydusu RASAT, yörüngede 11 yıl aradan sonra görevini başarıyla tamamladı.

RASAT yapmak ne demek?

Meteorolojide, atmosferin yer seviyesinde veya üst katmanlarındaki durumunu tanımlayan rüzgâr, basınç ve sıcaklık gibi bir veya birden fazla meteorolojik unsurun değerlendirilmesidir.

Gözlem uydusu ne iş yapar?

Dünya gözlem uyduları, casus uydulara benzer şekilde Dünya yörüngesinden gözlem yapmak üzere özel olarak tasarlanmış, ancak çevresel izleme, meteoroloji ve haritalama gibi askeri olmayan amaçlar için tasarlanmış yapay uydulardır.

RASAT günümüzde aktif mi?

Türk mühendis ve teknisyenlerinin uzay alanındaki başarısının en büyük göstergelerinden biri olan RASAT uydumuza, tasarım ömrü 3 yıl olmasına rağmen, tüm testler sırasında sağlık verisi toplanamaması ve faaliyetlerine devam edilememesi nedeniyle 11 yıl yörüngesinde görev yaparak artık veda ediyoruz.

Rasatın görevi ne zaman bitti?

Türkiye’nin ilk yerli ve milli uydusu RASAT, 2011 yılında yörüngeye fırlatılmıştı. Görev süresi 3 yıl olması beklenen RASAT, 11 yıl görev yapmıştı. Geçtiğimiz hafta emekliye ayrıldı.

RASAT doğal bir uydu mudur?

Uzayda dokuz yıl geçirmesi beklenen Rasat araştırma uydusu, TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü’nde üretilen ilk yerli Dünya gözlem uydusu olma özelliğini taşıyor. Güneşle senkronize dairesel bir yörüngede 700 km yükseklikte uçarak görevini yerine getiriyor.

RASAT askeri uydu mu?

TÜBİTAK UZAY tarafından BiLSAT uydusundan sonra geliştirilen ikinci uzaktan algılama mikro uydusudur. Yüksek çözünürlüklü optik görüntüleme sistemi ve yeni modüllere sahip olan RASAT, Türkiye’de geliştirilip üretilen ilk Dünya gözlem uydusudur.

Ülkemizin ilk gözlem uydusu nedir?

Türkiye’nin ilk yerli yüksek çözünürlüklü Dünya gözlem uydusu, ABD’deki Vandenberg Hava Kuvvetleri Üssü’nden fırlatıldı.

İlk gözlem uydumuzun adı nedir?

Türkiye’nin ilk metre altı çözünürlüğe sahip yerli ve milli gözlem uydusu İMECE, ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki Vandenberg Uzay Üssü’nden Türkiye saati ile 09.48’de başarıyla fırlatıldı.

RASAT neye yarar?

Gözlemevi veya rasathane; Rasat gözlem anlamına gelir ve haneler ev anlamına gelir. Uzaydaki her türlü değişimi gözlemlemek, veri toplamak ve incelemek için kurulabilirler. Gözlemevleri yıldızların hareketlerini gözlemlemek için inşa edilmiştir. Gözlemevleri uzayı gözlemlemek için inşa edilmiştir.

Türkiye’de tasarlanıp üretilen ilk RASAT nedir?

Türkiye’de geliştirilen ve üretilen ilk Dünya gözlem uydusu olan Rasat uydusu, Rusya’nın Tübitak Uzay yönetiminde 17 Ağustos 2011’de fırlatıldı. Dünya yörüngesinde 50.000’den fazla tur atan Rasat, 19.138 görüntü ve 17 milyon 224.000 200 kilometrekarelik görüntü yakaladı.

RASAT görevi bitti mi?

Türk mühendis ve teknisyenlerinin uzay alanındaki başarısının en büyük göstergelerinden biri olan RASAT uydumuza, tasarım ömrü 3 yıl olmasına rağmen, tüm testler sırasında sağlık verisi toplanamaması ve faaliyetlerine devam edilememesi nedeniyle 11 yıl yörüngesinde görev yaparak artık veda ediyoruz.

RASAT ilk uydu mu?

Türkiye’nin ilk yerli gözlem uydusu Rasat, Dünya etrafındaki turunu 98 dakikada tamamlıyor ve 24 saatte 14 tur atıyor. Rusya’dan 17 Ağustos 2011’de Dünya’dan 700 kilometre uzaklıktaki bir yörüngeye fırlatılan Rasat, uzaydaki dokuz yıllık görevini dört ay sonra tamamlayacak.

Göktürk’ün 1. görevi nedir?

GÖKTÜRK-1 uydu sistemi; coğrafi kısıtlama olmaksızın dünyanın herhangi bir bölgesinden askeri istihbarat amaçlı yüksek çözünürlüklü görüntülerin elde edilmesine olanak sağlamaktadır; aynı zamanda kullanıcılarına birçok sivil uygulama alanındaki görüntü gereksinimlerini karşılama imkânı sunmaktadır.

RASAT aktif mi pasif mi?

Çalışmalar devam etmekle birlikte; Ülkemizin şu anda uzayda 8 adet aktif uydusu bulunmaktadır. Bunlardan 5 tanesi haberleşme (TÜRKSAT 3A, TÜRKSAT 4A, TÜRKSAT 4B, TÜRKSAT 5A, TÜRKSAT 5B) ve 3 tanesi de gözlem (GÖKTÜRK-1, GÖKTÜRK-2 ve RASAT) amaçlıdır.

Kaynak: vyfi.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir