Mobbingin üç türü nedir?
1) İşyerinde mobbing sürecine dahil olan tarafları üç farklı gruba ayırmak mümkündür: İşyerinde mobbing mağdurları, işyerlerinde mobbing uygulayanlar (zorbalar) ve işyerlerinde mobbinge tanık olanlar.
İş yerinde mobbinge uğradığını nasıl anlarsın?
Sürekli pozisyonunu ve ekibini değiştirir. Onu yalnızlaştıracak şekilde ekipten ve iş ortamından uzak tutmaya çalışırlar. Zorbalığın belirtileri arasında bir engellilik veya sorunla, fiziksel veya kişisel özelliklerle, aile veya sevdikleriyle alay etme gibi durumlar yer alır.
Mobbingin nedenleri nelerdir?
Zorbalığın çeşitli nedenleri vardır. Bunlara işyerindeki rekabet, kişisel farklılıklar, yöneticiler arasındaki çatışmalar, kötü yönetim stratejileri, ayrımcılık ve kişisel önyargılar dahildir. Zorbalık bir çalışanın öz saygısını, motivasyonunu ve üretkenliğini etkileyebilir.
Mobbingin en kısa süresi nedir?
Konuyla ilgili yapılan araştırmalar, zorbalığın en kısa süresinin 6 ay olduğunu, ancak genel olarak bu eylemin ortalama 15 ay sürdüğünü ve sürecin kalıcı ve ciddi etkilerinin ancak 29 ila 46 ay sonra ortaya çıktığını göstermiştir. Zorbalıktan bahsetmek için sistematik baskının varlığının gösterilmesi gerekir.
Mobbinge uğrayan kişi ne yapmalıdır?
Zorbalık yapan kişiye duruma itiraz ettiğinizi açıkça söyleyin ve taciz edici söz ve davranışlarını durdurmasını isteyin. Gerekirse tanıklık edebilecek güvenilir bir meslektaş belirleyin. Olayların, anlamsız emirlerin ve uygulamaların yazılı kayıtlarını tutun.
Mobbinge en çok kimler maruz kalır?
Çalışanların üstleri tarafından zorbalığa daha fazla maruz kaldığı sıklıkla gözlemlenir. Yaşlı insanların zorbalığa maruz kalma olasılığı genç insanlara göre daha yüksektir. “Korkutma” türüne, süresine ve şiddetine bağlı olarak birçok psikolojik bozukluk ortaya çıkabilir.
Mobbingi kim ispat eder?
Kendisine zorbalık yapıldığını iddia eden taraf, zorbalığın varlığını ve sonuçlarını ispatlamak zorundadır.
Mobbinge karşı nasıl davranmalı?
Tahmini okuma süresi: 6 dk Bir kişi zorbalığa maruz kalırsa, durumu kabul etmemeli, açıkça itiraz etmeli ve taciz edici söz ve davranışların durdurulmasını istemelidir. Ayrıca tacizin durdurulmasını yazılı olarak talep etmeli ve örneğin e-posta yoluyla kanıt sağlamalıdır.
Mobbinge maruz kaldığımı nasıl anlarım?
Kişinin kişisel önerilerini, isteklerini veya şikayetlerini reddetmek veya cevapsız bırakmak. Kişi diğer çalışanlar tarafından sürekli olarak küçümsenir ve eleştirilir. Kişinin giyim tarzı ve davranışları alay konusu olur. Burada da kişi işyeriyle ilgili haber ve bilgilerden dışlanır.
Memura mobbingin cezası nedir?
MADDE 124. – (1) Kişiler arasındaki haberleşmeyi hukuka aykırı olarak engelleyen kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. (2) Kamu kurumları arasındaki haberleşmeyi hukuka aykırı olarak engelleyen kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Mobbingden nasıl kurtulurum?
Mobbing ile başa çıkmak için alınabilecek önlemler arasında; öz saygıyı artırmak, algı stratejileri geliştirmek, ruh sağlığını koruma becerilerini geliştirmek, mesleki becerileri artırmak, sosyal destek kazanmak, çatışmaları yönetmek, örgütsel iklimi yenilemek ve yönetim değerlerini yeniden yapılandırmak yer almaktadır.
Mobbingin belirtileri nelerdir?
Kişinin görünüşü veya giyim tarzı alay konusu olur. Kişinin iş ile ilgili yaptığı tüm öneriler reddedilir, cevapsız bırakılır ve yokmuş gibi davranılır. Çalışanın iş ortamında olmadığı gibi davranılır ve iletişim kesilir. Daha düşük pozisyonlarda çalışanlardan daha düşük ücret alır.
Mobbinge maruz kalan işçi tazminat alabilir mi?
İşyerinde sistematik kötü davranışa maruz kalan bir çalışanın işten ayrıldıktan sonra bile kıdem tazminatı alması mümkündür.
Mobbingin belirleyici özellikleri nelerdir?
Zorbalığın unsurları – Sürekli bir sıklıkta tekrarlanmalıdır. – Bilinçli bir şekilde yapılmalıdır. – İnsanları korkutmayı, sakinleştirmeyi ve işten uzaklaştırmayı amaçlamalıdır. – Mağdurun kişiliğine, mesleki durumuna veya sağlığına zarar vermelidir.
Mobbingin sonuçları nelerdir?
Yapılan araştırmalarda, zorbalığa maruz kalan kişilerde depresyon, anksiyete ve stres bozuklukları, yüksek intihar riski, uykusuzluk, psikosomatik sağlık sorunları, kas-iskelet sistemi bozuklukları ve fibromiyalji (yumuşak doku romatizması) gibi sağlık sorunlarının görüldüğü ortaya konmuştur.
Kaynak: alperenler.com.tr